VEELGESTELDEVRAGEN

KOSTEN EN ALGEMEEN

Hoeveel kost een eindfilm?

Hollywood in de klas is de meest ervaren en bekendste maker van eindfilms met groepen 8. We hebben vele jaren ervaring en werken daarom goed en efficiënt. Onze prijzen zijn daardoor vaak lager dan bij andere organisaties die dit minder vaak doen. Onder een overzicht van de kosten.

Opnamedag in het:

– Hoogseizoen (mei t/m juli) € 915,- (inclusief BTW)

– Laagseizoen (januari t/m april) €825,- (inclusief BTW)

De opnamedag vroeg in het schooljaar (laagseizoen) brengt het voordeel met zich mee dat de groep zich de laatste weken kan voorbereiden op het afscheidsfeest van groep 8.

Zijn er nog andere kosten?

Andere kosten kunnen zijn:

– Toeslag op groepen boven de 45 kinderen

– Reiskosten: tot 100km vanaf de locatie van de filmcoach, zijn inbegrepen. Daarboven is het € 0,25 per km met een maximum van € 50,-

 

Wat is standaard inbegrepen bij een eindfilm?

– Het uitgebreide script, met toegang tot het online lesmateriaal.
– Een professionele filmcoach, die een gehele dag op school aanwezig is om de film op te nemen.
– De montage van de -ongeveer 400- shots tot een film van zo’n 35 minuten.
– Een WeTransfer-link van de film, beveiligd met een wachtwoord.
–  Administratiekosten.

Hoelang duurt de eindfilm als deze klaar is?

Een gemiddelde eindfilm groep 8 duurt rond de 35 – 40 minuten. Het is natuurlijk lastig om dit precies aan te geven, omdat er tijdens de opnames van alles kan gebeuren. Bijvoorbeeld als de leerlingen steeds hun tekst vergeten en alleen maar om alles in de lach schieten kost dat opnametijd.

Als er talentvolle acteurs in de groep zitten, die niet bang zijn om te improviseren en dat goed kunnen, dan duurt de film vaak langer. Belangrijk is ook dat de film boeiend moet zijn om naar te kijken. Niet alleen voor de kinderen die erin mee spelen, maar ook hun ouders (en zelfs neutrale kijkers) moeten de film met plezier kunnen bekijken.

Waar zijn de kosten eigenlijk uit opgebouwd?

De grootste kostenpost zijn de uren van de filmcoach:

– Opnemen van de film op de school (08.30 – 15.30) (7 uur)
– Montage van de film (± 12 uur)

Overige kosten:

– Reiskosten
– Het gebruik van de verhalen en apparatuur (camera, montage)
– Algehele organisatie en afhandeling
– Contact, administratie en overleg met de scholen.

Ik heb een kleine groep 8. Is het dan goedkoper?

Nee, de kosten van de film zitten voor 80% in de uren van de filmcoach. Deze uren blijven nagenoeg gelijk bij kleine groepen. Als de groep groter wordt (boven 45 kinderen) dan hebben we wel gemerkt dat de montage extra tijd kost, daarvoor rekenen we vanaf 45 kinderen, per 5 kinderen, een klein bedrag extra.

Kunnen jullie helpen met de financiering van de eindfilm?

Soms bieden organisaties aan om subsidies bij de gemeente aan te vragen. Wij doen dat niet, omdat de tijd die hierin gaat zitten, ook weer doorberekend moet worden waardoor het allemaal duurder wordt. Daarnaast is de kans op een positieve reactie op een subsidie-aanvraag tegenwoordig redelijk klein.

Wel weten we leuke en creatieve manieren om bedrijven of andere organisaties uit het netwerk van de school, de eindfilm te laten sponsoren voor kleine bedragen (denk daarbij aan € 50 tot € 150 per organisatie). Als u hier interesse in heeft neem dan contact met ons op. Wij verstrekken u dan meer informatie.

Is een eindfilm ook geschikt voor scholen uit het speciale onderwijs?

Ja, zeer geschikt zelfs. Omdat een film shot voor shot wordt opgenomen, is het in het begin misschien wat eng, maar vervolgens veel laagdrempeliger dan een optreden op een podium. In de loop der jaren hebben we op een succesvolle manier met scholen uit het gehele spectrum van het speciale onderwijs gewerkt.

Mijn klas is heel onzeker. Kan er nu evengoed een leuke film gemaakt worden?

De kinderen hoeven geen geboren acteurs te zijn om toch in een leuke film te spelen. De filmcoach stelt de kinderen meteen op hun gemak. Ook de onzekere kinderen krijgen gewoon tekst in deze film. Het is niet erg om fouten te maken tijdens de opnames, omdat je het vaker overnieuw kan doen. In de films zitten ook voldoende momenten waarbij de kinderen wel in beeld zijn, maar niets hoeven zeggen.

Na de montage zal de school pas echt kunnen zien wat het eindresultaat is. Uit ervaring weten we dat we met de juiste opnames, montage en muziek ook een onzekere klas in een hele leuke film kunnen laten spelen.

Wat zijn de minimale en maximale groepsgroottes waarmee jullie werken?

Dat verschilt. We kunnen een film maken met 5 kinderen uit een groep 8. We moeten dan wel telefonisch contact hebben om over de rolverdeling te praten. Bij kleinere groepen zijn er vaak gastrollen nodig, die ingevuld kunnen worden door kinderen uit andere groepen of  door leerkrachten.

Maximaal kunnen er 70 kinderen per film meedoen, maar ook dan moeten we telefonisch contact hebben om te praten over de verdeling van de rollen.

De meeste groepen zijn rond de 25 kinderen. Bij groepen vanaf 45 kinderen rekenen we iets meer voor de realisatie van de film.

Is er nog plaats?

We gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Elk jaar kunnen we zo’n 50 eindfilms realiseren. Als je als school laat boekt (eind januari) en een film in mei wilt maken is de kans kleiner dat er nog plaats is. Het beste is om er, als school, vroeg bij te zijn en ernaar te streven de eindfilm buiten het hoogseizoen (mei t/m juli) op te nemen.

Ik wil zelf een film maken met mijn groep, kunnen jullie me helpen?

Ja, heel goed zelfs. We hebben hiervoor informatie, die we kunnen sturen. Neem contact met ons op en we vertellen u meer over het zelfstandig opnemen van een eindfilm.

DE VOORBEREIDING

Wat voor speelfilm nemen we op met HIDK?

Als school kun je kiezen uit verschillende scripts, die wij volledig hebben uitgewerkt:

– Hotel …  (meest populaire script)
– Rampenkamp
– De School Draait Doorrr…
– Toetsie Foetsie
– Reünie 2048

Wat moeten we doen als we het script hebben uitgekozen?

Als het script is uitgekozen, krijgt de school een uitgebreide versie van het script, waar een overzicht in staat van de scènes, de rollen en eventuele attributen die nodig zijn om de film aan te kleden. Het is de bedoeling dat de leerkracht het script met de kinderen doorneemt, zodat ze tijdens de opnamedag weten wat er in de film gaat gebeuren en welke rol zij hebben.

Wat moeten we als school allemaal voorbereiden?

Voorbereidingen verschillen per school, van een uur tot aan 3 weken. Onder een aantal voorbereidingen die we minimaal van de school verwachten:

– Het script is met de klas doorgenomen
– Rollen zijn verdeeld
– Eventuele kleding is uitgezocht en meegenomen.
– De locaties voor de opnames zijn duidelijk en vrij beschikbaar.

Verder: De meeste tijd gaat zitten in het wachten op kinderen voor de opnames van de volgende scène. Bij het script zit een opnameschema, waardoor de school al een beeld heeft van de volgorde van de opnames. Het helpt om te weten wanneer welk kind aan de beurt is.

Moeten de kinderen ook tekst uit hun hoofd leren?

De kinderen hoeven geen tekst uit hun hoofd te leren. Als ze weten wat er in het script gebeurt, is dat voldoende. De filmcoach vertelt de kinderen wat ze kunnen zeggen. Er is natuurlijk ruimte voor improvisatie, waar de filmcoach met eigen inzicht op in zal spelen.

Het gevaar van teksten bedenken en die oefenen, is dat kinderen dan niet meer af willen/kunnen wijken van de tekst/scène die ze geoefend hebben. De kinderen worden dan degene die de filmcoach gaan vertellen wat deze moet gaan opnemen, waardoor de filmcoach geen controle meer over de scène heeft.

Kinderen oefenen een scène bijna altijd als een toneelstukje. Een film is geen toneelstukje, maar bestaat uit korte shots, wat inhoudt dat een van te voren geoefend stukje constant onderbroken moet worden om het er op die manier filmisch uit te laten zien.

Heeft iedereen een rol?

We zorgen er voor dat iedereen een rol heeft. We letten er tijdens de opnames ook zo goed mogelijk op dat ook de kleinere rollen in de film voldoende in beeld zijn.
Een belangrijke taak van de leerkracht tijdens de opnamedag is, om er samen met de filmcoach voor te zorgen dat iedereen aan de beurt komt. Juist de stille kinderen staan niet goed op het vizier van de filmcoach. De assertieve kinderen die vaak al een wat grotere rol hebben, proberen ook regelmatig om nog meer aan de beurt te zijn. De leerkracht kan hierbij begeleiden.

Hoe kan ik de rollen het beste verdelen?

De leerkracht krijgt een rolverdeling, waarin met kleine sterretjes wordt aangegeven hoe groot de rol is. 1 ster is kleine rol, 4 sterren is belangrijke rol. Het is fijn om ervoor te zorgen dat de 4 sterren rollen worden gespeeld door kinderen die dat durven en kunnen. Soms spreekt de rol de kinderen aan, maar is deze maar 2 sterren.

Een praktisch voorbeeld is uit het script ‘Hotel’. De rol van de directeur is hier de grootste rol (4 sterren) maar het gebeurt weleens dat de beste acteur dan de rol van rapper heeft (2 sterren), omdat de rol cooler klinkt voor de kinderen. Als er voor een bepaalde belangrijke rol veel animo is kan er gekozen worden om audities te doen voor deze rol.

Hebben jullie ervaring met scholen die een zeer actieve ouderraad hebben?

Een aantal van onze trouwste klanten zijn scholen met een zeer actieve ouderraad. Het is altijd erg fijn om betrokken ouderraden en leerkrachten te hebben. Voor de films kunnen er decors gemaakt worden maar ze kunnen er ook tijdens de opnames een feest van maken door voor de catering en kleding te zorgen.

Betrokken ouders en een betrokken lerarenteam ervaren de afscheidsavond bij een eindfilm als veel fijner in vergelijking tot bij een eindmusical. Zij kunnen veel energie steken in de afscheidsavond en deze tegelijkertijd ook bewust meemaken omdat de groep 8 niet op het podium geassisteerd hoeft te worden. In plaats daarvan worden er limousines geregeld, zijn de ouders verkleed als fans en papparazi op de rode loper, etc.

DE OPNAMEDAG

Hoelang duren de opnames?

De opnames duren een hele schooldag. We beginnen rond 9.00 met de eerste opnames en zullen, variërend per school, op het einde van de dag klaar zijn met de opnames. Opnames op een woensdag zijn om die reden ook niet mogelijk. Als de school een continurooster heeft, is het niet haalbaar om de film in 1 dag op te nemen. We raden aan om de kinderen tijdens de opnamedag op school te laten lunchen. In uitzonderlijke gevallen kunnen de opnames een kwartier uitlopen.

Wat doen de kinderen die niet in een scène mee spelen?

Voor enkele scènes is de hele klas nodig. Bij de iets kleinere scènes is het niet handig om de hele groep aanwezig te hebben. Het is dus handig dat kinderen;

– De volgende scène alvast voorbereiden (attributen en kinderen verzamelen, die in de volgende scène moeten spelen,
– Zich alvast omkleden voor de rol die ze daarna moeten spelen.

Verder kunnen de kinderen leuke posters/attributen maken voor het afscheidsfeest. Wat we ook wel eens zien, dat de kinderen werken in een boekje met schoolopdrachten. Andere scholen laten hun kinderen een iPad, Gameboy of iets dergelijks meenemen. Het is hierbij wel belangrijk dat deze gamende kinderen onmiddellijk klaar kunnen staan als ze opgeroepen worden en niet nog een level van hun game moeten afspelen. Dit is zonde van de tijd.

Wat doet een filmcoach tijdens de opnamedag?

De filmcoach komt gedurende een schooldag de film, samen met de groep, opnemen.

De filmcoach;
– start de ochtend met een korte uitleg over de werkwijze van film maken,
– begeleidt het hele proces,
– geeft aan wanneer kinderen klaar moeten staan,
– geeft aan wat de kinderen kunnen zeggen,
– neemt de hele film op.

Wat gebeurt er als een kind steeds zijn tekst vergeet, in de camera kijkt of in de lach schiet?

Omdat de kinderen nog weinig tot geen ervaring hebben met filmmaken is het natuurlijk logisch dat er kinderen zijn die iets verkeerds doen. Dit is geen probleem en grappige situaties voegen we toe aan de bloopers. Bij de uiteindelijke film krijgt de school ook de bloopers aangeleverd, die erg grappig zijn om naar te kijken.

Verder krijgen kinderen die steeds hun tekst vergeten van de filmcoach een andere regel tekst, die eigenlijk op hetzelfde neerkomt, maar net wat eenvoudiger is om uit te spreken.

Mocht een kind echt herhaaldelijk in de lach schieten, waardoor de opnames uiteindelijk trager verlopen, zal de filmcoach ervoor kiezen om hetzelfde stukje tekst door een andere leerling te laten zeggen.

Moeten andere klassen rekening met ons houden tijdens een opnamedag?

De normale schooldag voor de andere groepen kan gewoon doorgaan. Het kan natuurlijk zijn dat we op de gang een opname hebben. Een andere groep zou hier een beetje last van kunnen hebben. Het is daarom handig om op de opnamedag geen belangrijke toetsen af te nemen, omdat de opnames enige geluidsoverlast zouden kunnen veroorzaken.

Ook locaties, die voor de opnames nodig zijn, zouden in principe vrij beschikbaar gemaakt moeten worden op het moment dat de opnames daar plaats zullen vinden. Dit kan worden besproken met de filmcoach.

AFSCHEIDSAVOND GROEP 8

Hoe ziet de afscheidsavond er uit?

Dit verschilt natuurlijk per school. In de afgelopen jaren hebben enkele scholen hun succeservaringen met ons gedeeld en we kunnen hieruit het volgende concluderen:

Het is leuk als het afscheidsfeest in het teken staat van glitter en glamour. Je kunt de hele school leuk aankleden in Hollywood stijl. Wellicht dat je iets kunt verzinnen rondom het thema van de film. De kinderen zouden volledig in gala aan kunnen komen op school. Misschien is er wel een limousine te regelen waarin de kinderen aankomen. Denk ook aan kinderchampagne, popcorn, e.d.

Het is evenzogoed leuk als het team iets voorbereid heeft, zoals bijvoorbeeld een lied voor de kinderen. Ook kunnen de kinderen een live optreden verzorgen (denk aan de Oscars), omdat ze gedurende de filmvertoning toch aanwezig zijn om naar de film te kijken.

Op bovenstaande manieren kan de school er voor zorgen dat er een avondvullend programma is voor iedereen.

Mocht de school er toch niet uitkomen en meer ideeën willen hebben dan denken we graag met jullie mee. Je kunt ons dan mailen naar info@hollywoodindeklas.nl

Tijdens de eindmusical ben ik als leerkracht altijd ontzettend druk bezig tijdens de afscheidsavond. Hoe zit dat bij een eindfilm?

Wellicht het grootste voordeel van een eindfilm is dat je als leerkracht het afscheidsfeest redelijk ontspannen en bewust kunt meemaken. 75% van het werk (de eindfilm) is al gedaan en er zullen nog best wat zaken geregeld moeten worden op de avond. Maar het zal veel minder druk zijn, waardoor je ontspannen afscheid kunt nemen van de kinderen uit groep 8.

Wanneer kunnen we de film verwachten?

De school geeft aan wanneer de film in première moet gaan (de dag van het afscheidsfeest). Hollywood in de Klas zal ervoor zorgen dat de school minimaal een week van tevoren de film in bezit heeft.

Hoe kunnen we de film op de premièreavond het beste laten zien?

Elke school is zelf verantwoordelijk voor de organisatie van het afscheidsfeest. Het verschilt enorm per school hoe zij dit vormgeven.

De meest gangbare manier is om de film, die op de laptop staat, aan te sluiten op een beamer en deze op een groot scherm af te spelen. Let daarbij wel op de volgende zaken:

– In de maanden juni en juli blijft het tot laat licht en voor sommige beamers (met weinig ansilumen) moet het voldoende donker zijn.
– Het geluid moet niet vergeten worden. Soms klinkt het geluid goed als de zaal leeg is, maar klinkt het te zacht als de zaal vol zit. Dit is een kwestie van testen.

Hoe krijgen we de film aangeleverd?

Zodra de film klaar is ontvangt u van ons een link van een pagina op onze website, waar de film in hoge kwaliteit gedownload kan worden.

Is er ruimte om een eindlied op te nemen tijdens de filmdag?

De filmcoach is flexibel genoeg om een eindlied op te nemen. Het is echter veel leuker om het eindlied live te zingen tijdens het afscheidsfeest. Bijvoorbeeld na de vertoning van de film.

eindfilmgroep8-logo-

EINDFILMFOTO-3


EINDFILM-BEKIJKTRAILERS

Bekijk de trailers van de eindfilms en kies een favoriet script.


EINDFILM-BEKIJKTARIEVEN

Bekijk de tarieven en boek een filmcoach.


EINDFILM-FILMCOACHES
Bekijk de filmcoaches van Hollywood in de Klas

© 2018